نوع مقاله : علمی- ترویجی
نویسندگان
1 کارشناسی ارشد، پژوهشگاه هوافضا، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، تهران، ایران
2 پژوهشگاه هوافضا، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تهران، ایران
3 استادیار/ دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس
چکیده
تأمین انرژی فضانوردان در حین انجام فعالیتهای فضایی، اهمیت بسیار زیادی در اکتشافات فضایی دارد. در برخی مواقع مواد غذایی علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز، منجر به کاهش عوارض ناشی از سفر به فضا نیز میگردند. غذاهای فضایی، ترکیبات غذایی هستند که به طور خاص برای مصرف فضانوردان در خارج جو ایجاد شدهاند. این غذاها دارای عناصر و ترکیب مخصوص هستند که تغذیه متعادل برای افرادی را که در فضا کار میکنند فراهم میکند و ذخیره، آماده کردن و مصرف آن در محیط بیوزنی داخل سفینه راحت و ایمن است. علاوه بر آن، غذاهایی که به فضا فرستاده میشوند میباید سبک، فشرده، خوشمزه و دارای مواد مغذی باشند. همچنین میباید برای مدت طولانی بدون یخچال نگهداری شوند. منوهای غذایی، کالری به میزان 2500 و یا بیشتر را به ازای هر روز برای فضانوردان تامین میکند. در مطالعه پیش رو ضمن پرداختن به مشخصات غذاهای فضایی و همچنین بررسی فاکتورهای پراهمیتی که در غذای فضانوردان میباید مورد توجه قرار گیرد، اشاره مختصری نیز به روند فناوری تامین غذای فضانوردان شده است. همچنین تاثیر شرایط موجود در فضا و بی وزنی بر روی بدن فضانوردان و راهحلهای مطرح شده برای مقابله با آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژهها